Petak, 19. July 2024.
Projekti

Triplex Galéria és Boltmúzeum és Egyházaskér kincsei című kiállítás megnyitója

29.12.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Megnyílt Rábén a Triplex Galéria és Boltmúzeum, valamint Egyházaskéren az Egyházaskér kincsei című kiállítás.

A történelmi Aranka-köz, a hármas határon, a Tisza-Maros-Aranka folyók háromszögében található. A Banaticum Kutatóközpont egyesület 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy felkutassa és különféle rendezvények, kiadványok formájában népszerűsítse az Aranka mente kulturális, természeti, történelmi és néprajzi kincseit.

A Triplex Galéria az Arankaköz kulturális örökségét és Majdány–Rábé kincseit tárja az odalátogatók elé. A Boltmúzeumban, amely az egykori vegyesbolt helyén található, olyan használati tárgyak, élelmiszerek tárolóedényei és minden egyéb megtalálható, ami az 1900-as években megvásárolható volt egy vidéki vegyesboltban.

 

foto: CINK

 

A kiállítást Újhelyi Nándor Törökkanizsa Község Képviselő Testületének elnöke, és egyben az Aranka menti Tájegység Értéktárának elnöke nyitotta meg. A jelenlevőket Mihók Kucora Alex, a Majdány–Rábé helyi közösség elnöke köszöntötte, majd közösen vágták át az ünnepi szalagot. A megnyitón fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara, valamint Kónya Sándor népzenekutató, versénekes.

 

foto: CINK

 

A program Egyházaskéren a Banaticum Kutatóközpont egyesület székházában, a valamikori Dömösi-házban folytatódott Egyházaskér kincsei cimű kiállítás megnyitójával, ahol a szalagot Fehér Viktor és Újhelyi Nándor vágta át.

-Az esemény helyszíne valamikor Dömösi Györgyé, a 20. század eleje és közepe egyik meghatározó személyiségéé, egyházaskéri lakosé és családjáé volt. Dömösi György nagy mértékben hozzájárult a település és környéke egyházi és kulturális életének fejlődéséhez. A házban található az Egyházaskér kincseit bemutató kiállítás, mely a település helytörténeti forrásdokumentációját, a lakosság letelepedésének körülményeit, illetve életmódját ismerteti meg az ide látogatókkal.

 

foto: CINK

 

 

Emellett a tavaszi fokhagyma termesztéséhez kapcsolódó munkálatok és munkaeszközök tanulmányozására, továbbá a településről szóló szépirodalmi alkotások és a településhez köthető népköltészeti gyűjtések olvasására is lehetőséget nyújt e tér. Illetve az épületben kapott helyet az egyházaskéri dr. Böngyik Árpád Emlékkönyvtár is. Böngyik Árpád akadémikus volt, egyházaskéri születésű és ezért a nevébe foglalta a település nevét. Ezt íratta föl a bajai temetőben található obeliszkjére is. – Fehér Viktor, Banaticum Kutatóközpont elnöke.

 

foto: CINK

 

A kiállítások és közösségi terek megnyitásának célja, hogy a vajdasági magyarok és a távolabbról érkező látogatók megismerjék a helyiek életét, értékeit, múltját.

A program Magyarország Agrárminisztériumának támogatásával, a Vajdasági Magyar Értéktár, a Banaticum Kutatóközpont, a Törökkanizsáért Egyesület, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület és a Vadvirágok Művelődési Egyesület szervezésében és partnerségével valósult meg.

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll