Petak, 19. July 2024.
Kultura

U Srpskom Krsturu održan dvadesetprvi festival folklora „’Ajd povedi – ’ajd zaigraj“

04.07.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Preko 200 učesnika iz deset kulturno-umetničkih društava natupilo je na festivalu folklora „’Ajd povedi – ’ajd zaigraj“ u Srpskom Krsturu. Festival je održan po dvadeseti i prvi put i to je jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom koja se održava u Srpskom Krsturu. Prema rečima predsednika KUD „Milan Ajvaz“ Andraša Kardoša, festival folklora je sjajna prilika da se ljudi okupe u većem broju i uživaju u muzici i igrama.

Na ovogodišnjem festivalu po prvi put su učetvovali i članovi  Akademsko kulturno-umetničko društvo „Sonja Marinković“ iz Novog Sada. Kako je u razgovoru rekao umetnički rukovodioc pripremnog sastava AKUD „Sonja Marinković“ Siniša Petrović, veoma je važno da se susreti folklora održavaju po manjim mestima u Vojvodini i Srbiji, iz razloga što se na takav način najbolje čuvaju i neguju narodni običaji.

KUD „Milan Ajvaz“ iz Srpskog Krstura broji oko 60 članova, u tri grupe. Kako je na kraju zaključio Kardoš, održavanje ovogodišnjeg festivala pomogli su lokalna samouprava opštine Novi Kneževac, Mesne zajednice Srpski Krstur i Đala, Aktiv žena Srpski Krstur, kao i brojni sponzori i donatori.

Scroll