Subota, 13. July 2024.
Obrazovanje

Učenici poslastičarstva i kuvarstva pohađali stručnu praksu u Rumuniji

05.07.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Četrnaestoro učenika i učenica ugostiteljskog smera Gimnazije I stručne škole „Dositej Obradović“ iz Novog Kneževca dve nedelje je provelo u Rumunskom gradiću Sveti Đorđe, gde su zahvaljujući projektu programa Erazmus plus sticali praktičnu nastavu u Vet centru, zajedno sa svojim vršnjacima iz Mađarske, Slovačke i Poljske. Po povratku, učenici su sa svojim nastavnicima održali prezentaciju na kojoj su svoja iskustva podelili sa vršnjacima, ostalim nastavnicima kao i predstavnicima preduzeća u kojima pohađaju praktičnu nastavu.

Kako kaže, ni jezička barijera nije predstavljala problem da svašta novo nauče, ali i da se dobro zabave i druže sa vršnjacima iz drugih država.

Pre odlaska na razmenu, učenici su pohađali kurs engleskog jezika i prve pomoći. Na razmenu u Rumuniju učenici su išli u pratnji dvoje nastavnika, a pored praktičnih znanja koje su stekli, imali su priliku da se upoznaju sa drugim kulturama i kuhinjama drugih evropskih zemalja.

Pored stručne prakse u Vet centru i lokalnim preduzećima, za učenike su bili organizovani i izleti, pa su tako obišli Drakulin zamak i jezero Sveta Ana.

Jedan od ciljeva ovog projekta bio je da se učenicima koji se školuju u ugostiteljstvu, a koji su zbog pandemije ostali uskraćeni za sticanje prakse, obezbede uslovi da poboljšaju svoje praktične veštine. Za učešće na ovom projektu iz fonda Evropske Unije dobijena su sredstva u iznosu od 30 hiljada evra.

 

Oznake: , , ,

Scroll