Utorak, 25. June 2024.
Projekti

UDVARfesztivál Firigyházán

26.10.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Idén, szeptember elején a Törökkanizsáért Egyesület egy igazán különleges rendezvénnyel búcsúztatta a nyarat, amellyel a falusi értékek, a helyi gasztronómia, zene, épített örökség, szokások megismerését és népszerűsítését célozta meg.

Az UDVARfesztivál elnevezést viselő programnak a firigyházi Ricze Emlékház udvara adott otthont, amely a fesztivál elnevezését is ihlette.

A rendezvény keretein belül bemutatták a Vajdasági ládafia című kiadványt, amelynek egyik szerzőjével, Berényi Emőkével Fehér Viktor néprajzkutató, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke beszélgetett. A műsorban Rakazov Szintia, Tokodi Krisztina és Zsigmond Máté népmesékkel lépett színpadra. Ezt követte a Vajdasági Magyar Értéktár vándorkiállításának megnyitója a Ricze Emlékházban, majd az udvar kis színpadán Keszég Ákos és a Czéczó Banda lépett fel.

foto: Zlatan Fehimović

 

A közönség a koncert után a Falusi ízek udvarában megízlelhette a Farkastanya ínycsiklandó különlegességeit, valamint a Ricze Emlékház kiváló termékeit.

– Megtiszteltetés volt részt venni az Udvarfesztiválon. Ezúton is köszönöm a lehetőséget a Törökkanizsáért Egyesületnek. Maga a fesztivál minden formában egyezett a mi elveinkkel és életszemléletünkkel. Egy színvonalas és mindenekelőtt hagyománytisztelő rendezvény volt. A Farkastanya mint kertészet, bár nem is tudom nevezhetem-e így, mivel egy családi kertről van szó, a permakultúra elveire épül, ez azt jelenti, hogy ha a kertben felesleg termelődik, azt megosztjuk a közösséggel. Szerencsére az idei év bőséges gyümölcs- és zöldségtermést hozott, így volt mit megosztani. Mióta Ádám járni tud, van egy szokásunk: segít a gyümölcs összeszedésében, megpucolásában és értékesítésében, cserébe a pénz, amit ezért kapunk az övé. Eddig minden évben a nyaralásra gyüjtött, hogy ott fagyizhasson. Idén nem jutottunk el nyaralni, de ez szerencsére nem tántorította el, most egy babzsákot vett magának a keresetéből.

foto: Zlatan Fehimović

 

A lekvárok értékesítése mellett fel akartuk hívni a húsmentes étkezés előnyire is a figyelmet, így kóstolót kínáltunk a saját tyúkjaink által tojt tojásból készült krémből, kétféle padlizsánkrémből, színes paradicsom feltétből, illetve a házi sütésű teljes kiörlésű és rozskenyerünkből. Természetesen a zöldségek is a mi veteményesünkből valók voltak. A szomjúság oltására kétféle háziszörpöt (mézfű és borsmenta) és sárgabarack, illetve birsalma pálinkát kínáltunk. Ez utóbbiknak különösen nagy sikere volt. Kihasználnám a lehetőséget a vegyszermentes kertészkedés népszerűsítésére. Nagyanyáink nem használtak vegyszereket és műtrágyát a veteményesükben, mégis ellátták a családot minden szükségessel. Ez ma is elérhető és lehetséges. Hiszek benne, hogy az étel melyet elfogyasztunk, gyógyíthat és segíthet bennünket, ugyanakkor mérgezhet is. Rajtunk áll mit veszünk magunkhoz. Egy ilyen kis városban szinte mindenkinek van kertje, kezdjünk el ismét foglalkozni a kerttel, termeljük meg magunknak legalább a legalapvetőbb zölségeket. Higgyék el, nem nehéz, sőt nyugtató hatású. A felesleget pedig osszuk meg! – Karl Ágnes, a Farkastanya tulajdonosa.

foto: Zlatan Fehimović

 

 

– Az Udvarfesztivállal kapcsolatban az volt az ötletünk, hogy megnézzük, hol vannak a határaink, mi az, amit meg tudunk valósítani. Valóban egy prtotípusszerű rendezvény volt, viszont a helyi értékekre koncentráltunk, gasztronómiai, zenei és épített örökségekre, ami ezekre a kisebb településekre vonatkozik, ahol mi élünk, hiszen azt látjuk Vajdaság-szerte, hogy mindig a nagyobb városoknak az értékei, jellegzetességei vannak kiemelve, és akkor a kisebb közösségekkel nem annyira foglalkozunk. Ezt próbáltuk belesűríteni egy estébe. Nagyon fontos, hogy közösségi találkozókat szervezzünk az embereknek. Népzenei tartalmat is próbáltunk biztosítani, ehhez adódótt a lehetőség, hogy bemutassuk a Vajdasági ládafiát, ami valamhol találkozik azza az elképzeléssel, ami minket is vezérelt, mikor ezt a fesztivált megszerveztük. Nagyon érdekes volt, hogy helyi készítésű termékeket lehetett kóstolni. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet vándorkiállítását is bemutattuk, ahol az értéktárba besorolt értékekkel találkozhattunk, amely feladat ránk is vár, ugyanis erre a községre is meg kell fogalmazni az értékeket és azokat összegyűjteni, majd akár egy ilyen kiálítás vagy előadás formájában megmutatni és közkinccsé tenni. – Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke, szervező.

 

A rendezvényt Keszég Ákos és a Czéczó Banda koncertje zárta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll