Utorak, 21. May 2024.
Projekti

Vadvirágok Művelődési Egyesület

29.12.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A Vadvirágok Művelődési Egyesületet a tenniakarás, a közösségépítés, a hagyományok és értékek megőrzésének igénye hívta életre 2010-ben. Megalakításának ötlete is olyanoktól származott, akik a világ végeként emlegetett zsáktelepüléseken teremteni, gazdagítani akartak a majdányi és rábéi közösség érdekeit figyelembe véve. Az egyesület megalakulása óta tagjai folyamatosan dolgoznak, és számos rendezvényt tudhatnak maguk mögött, egyeseket önállóan, másokat a  Helyi Közösséggel együtt szerveznek és valósítanak meg.

– Nonprofit szervezetként mindenekelőtt a pályázatok adják tevékenységünkhöz az anyagi hátteret, amely elsősorban a Magyar Nemzeti Tanács, illetve Törökkanizsa Község támogatását jelentik. Munkánk elképzelhetetlen a községben működő egyesületekkel, intézményekkel, a falvaink boldogulásáért  fáradozó egyénekkel  való együttműködés nélkül. A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület, a Törökkanizsáért Egyesület és a dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület állandó támogatást nyújt az itteni rendezvényekhez. – Mihók Kucora Eszter, a Vadvirágok Művelődési Egyesület elnöke.

 

foto: CINK

 

Az egyesület megalakulása óta olyan hagyományos rendezvények megszervezésére kerül sor minden évben mint a falunap, a téli bál, a Mikulás és ünnepvárók. Emellett számtalan egyéb rendezvény fűződik az egyesület nevéhez, íme néhány közülük: az elszármazottak találkozói, élőújságok, Játékok határok nélkül a hármashatáron, Kapunyitogató, alkalmi kiállítások. Minden rendezvényre nagy lendülettel és örömmel készülődnek, amely gazdagítja, tartalmasabbá varázsolja a közösségi létet.

 

foto: CINK

 

– Ami a megalakulás óta változatlan, az a szándék, hogy megőrízhessük mindazt, ami a szülőföldhöz köt bennünket. Nem érezzük magunknak a veszendő végeken jelzőt. Ezért kapta többek között az Egyesület is a Vadvirágok nevet, hiszen szívós, a kietlen pusztán is megmarad.   Nyilvánvalóan szembe kell néznünk a ténnyel, hogy  fogyunk, hogy elöregszik a falu… Ám akadnak szép számmal olyan  fiatalok, akiket a szülőfalu iránti kötődés, a hazahúzó erő mozgat, s tettekre késztet. Aki a közösségért  tesz, tudja, átérzi, hogy midez nem terhes feladat, hanem küldetés, a legnemesebbek egyike. – Mihók Kucora Eszter, az egyesület elnöke.

 

foto: CINK

 

A kis falvak ereje az összetartás mértékétől függ. A búslakodás helyett meg kell tanulni az adott körülmények között teremteni, boldogulni, örülni mindannak, amit közös tervekkel, az együttes kiállással, önkéntes feladatvállalással meg lehet valósítani. Hagyományaink tisztelete és azok megőrzése önazonosságunk legfontosabb pillérét jelenti, a hidat, mely a múltból a jövőbe vezet bennünket. Csak így lehet, csak így érdemes dolgozni. – Mihók Kucora Eszter, az egyesület elnöke.

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll