Cetvrtak, 13. June 2024.
Poljoprivreda

Veče ispunjeno pesmom slavuja

20.05.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

U periodu od aprila do juna ljubitelji prirode, kao i svi koji se u večernjim časovima zateknu u blizini obale Tise mogu da uživaju u pesmi slavuja koji se gnezde u obližnjem žbunju. Tim povodom na potezu od kajakaškog kluba do tzv. Papove vile organizovana je vođena šetnja u okviru manifestacije „Noć slavuja“. Okupljeni su mogli da saznaju nešto više o samom slavuju, koje vrste se mogu  pronaći na našem području, kako da razlikuju njihovu pesmu i kojom metodom se broje jedinke ove vrste.

Prema rečima sagovornice slavuji uglavnom borave u žbunju i niskom rastinju i veoma ih je teško videti, naročito zbog toga što se oglašavaju uglavnom u predvečerje i noć, a pevaju sve do ranih jutarnjih sati.

Izleti povodom „Noči slavuja“ organizovani su na desetak lokacija u Srbiji, a posetilo ih je oko 150 ljubitelja prirode. Organizator manifestacije je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a šetnje su organizovane sa ciljem da javnost upozna ovu vrsta koja može da proizvede preko hiljadu različitih zvukova.

 

Scroll