Cetvrtak, 13. June 2024.
Zdravlje

„Zajedništvo je naša snaga“ – u MS kući obeležen Svetski dan borbe protiv multiple skleroze

31.05.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Pod sloganom „Zajedništvo je naša snaga“ u MS kući u Novom Kneževcu obeležen je Svetski dan borbe protiv multiple skleroze. Skup je organizovalo Društvo multiple skleroze Vojvodine iz Novog Sada, a domaćin okupljanja bilo je Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga, koje je ugostilo predstavnike četrnaestak organizacija sa teritorije Vojvodine. Za sve prisutne priređen je kulturno-umetnički program na kojem su nastupili članovi KUD-a „Banat“ i učenici Osnovne muzičke škole iz Novog Kneževca.

Prisutne je pozdravila predsednica Društva multiple skleroze Vojvodine, koja je ovom prilikom istakla da je MS neurološko oboljenje koje pogađa najčešće mlađe osobe, te da su ovakva okupljanja značajna kako bi se informisali o bolesti i razmenili iskustva.

Prema rečima sagovornice, problema sa kojima se oboleli od MS susreću je mnogo, ali da postoje rezultati rada. Istakla je da na tršižtu postoje lekovi novije generacije koji su sada dostupni preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Program je realizovan uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom u okviru kampanje „Srbija bez barijera“. Društvo multiple skleroze okuplja četrnaest lokalnih organizacija na teritoriji Vojvodine sa oko hiljadu registrovanih članova, među kojima je i novokneževačko Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga.

 

Scroll