Nedelja, 21. April 2024.
Obrazovanje

Zašto se danas nose roze majice?

28.02.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Učenici šestog razreda osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ nizom akcija danas obeležavaju Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja ili Dan roze majica. Obučeni u majice roze boje, oni su u centru Novog Kneževca razgovarali sa meštanima o problemu vršnjačkog nasilja i upoznali ih o događajima koji su prethodili pokretanju inicijative za obeležavanje borbe protiv vršnjačkog nasilja, delivši im, pritom, informativne flajere koje su sami izradili.

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se širom zemlje nizom aktivnosti, a u cilju promovisanja tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanja za nenasilno rešavanje konflikata. Tako su i naši šestaci, pored ove, učestvovali u nekoliko edukativnih aktivnosti.

Dan roze majica obeležava se od 2007. godine nakon što je učenik jedne kanadske škole došao u školu obučen u roze majicu, u znak podrške svojoj majci oboleloj od kancera. Zbog boje majice pretrpeo je ruganje i vređanje, nakon čega je grupa aktivista pedeset roze majica podelila učenicima škole, koji su ih obukli u znak podrške svom drugu.

 

 

Scroll