Nedelja, 26. May 2024.
Najave događaja

Premijerno izvođenje kabare opere Petera Tota u subotu 20. aprila u Kanjiži

18.04.2024.

Premijerno izvođenje kabare-opere Petera Tota u scenskom izvođenju Ištvana Šereša održaće se u subotu 20. aprila u 19 časova u maloj sali Doma umetnosti u Kanjiži.

U našem gradu retko se izvodi premijera savremenog mađarskog dela, ovoga puta Petera Tota: Stilske vežbe – kabare opera uz klavirsku pratnju, u scensko izvođenju Ištvana Šereša-Pipu, navodi organizator.

Novo delo jednog od današnjih izuzetnih mađarskih vokalnih kompozitora inspirisano je poznatom istoimenom knjigom Rejmona Kenoa. Zanimljivo je da je i rad francuskog pisca inspirisan muzikom i delima Baha. Jednostavna priča od nekoliko rečenica može se ispričati na stotinu različitih načina: mladić ulazi u prepun autobus, drsko seda na prazno mesto, a zatim izlazi iz autobusa ne trgu Sv. Lazara, gde sreće prijatelja, koji prič, da treba da prišije još jedno dugme na svom kaputu. Keno je na ovo napisao 99 varijacija, a Peter Tot je odabrao od njih jedan veći buket.

Izvođači: Aniko Sokodi – klavir

Tamaš Altorjai – bas,

Silvester Selpal – tenor,

Zita Šomođvari – sopran

Bita Boglarka-mecosopran

Peter Tot je jedan od poznatih mađarskih kompozitora, koji je diplomirao u klasi Emila Petrovića. Mnoga njegova horska dela osvajala su nagrade na mađarskim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2007. dobio je nagradu Erkel, 2009. nagradu KOTA, a 2013. nagradu Bartok-Pasztori Ditta. Redovni član Mađarske Akademije Umetnosti.

 

 

 

U drugoj polovini programa nastupiće Kostandi gudački kvartet. Kamerni orkestar će izvesti Bartokov I. gudački kvartet i „Cveće smrti“ Petera Tota.

 

KOSTANDI GUDAČKI KVARTET (Segedin)

Ištvan Kostandi – violina

Deže Laslo Behan- violina

Edina Tužon – viola

Đerđi Kereši – violončelo

 

 

 

Organizator programa je Regionalni Kreativni Atelje uz pomoć Segedinske Regionalne radne grupe Mađarske Akademije Umetnosti, Fondacije Muzičke Akademije Bele Bartok, Segedin, i Coda Artepartner doo, Segedin.

Koncert se realizuje uz finansijsku podršku Mađarske Akademije Umetnosti.

 

 

 

 

 

Scroll