Subota, 13. July 2024.
Najave događaja

U utorak 30. i sredu 31. maja u Kanjižu stižu najgledaniji filmovi festivala „Slobodna zona“

30.05.2023.

Turneja 17. Filmskog festivala „Slobodna zona“ stiže i u Kanjižu i to sa tri filma koja će se prikazivati u utorak 30. i sredu 31. maja. Ulaz na projekcije je besplatan!

 

Filmski festival Slobodna zona imaće turneju u preko 50 gradova i opština u Srbiji i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

 

U nastavku pogledajte koji će filmovi biti prikazani pred kanjiškom publikom.

 

 

 

ČASNA SESTRA FUDBALSKI TRENER

utorak 3o. maj u 17h 

Sestra Marina, veoma neortodoksna monahinja, poslata je tokom leta 1994. u El Paral, internat za dečake kom preti zatvaranje u bliskoj budućnosti. Iako dečaci Marinu dočekuju uz razne podvale, oni će, malo-pomalo, postati nešto veoma nalik porodici koju nikada nisu imali.

Osim svog humora, ono što film čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni ovoj ženi da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima. Zato film govori o istinskom učenju, onom koje je istrajno i koje razume da dete uvek zaslužuje drugu šansu. Ovo je takođe priča koja govori o pojmu „doma“ i potrebi da se zasnuje prava porodica. Ovo je srž ove priče, i treba joj pristupiti sa blagonaklonošću i osećajem odgovornosti.

Reditelj: Roberto Bueso

Zemlja: Španija
Godina: 2022.
Trajanje: 109’
Jezik: španski
Uloge: Carmen Machi, Paula Usero, Anis Doroftei

 

O reditelju

Roberto Bueso je rođen u Valensiji 1986. godine. Završio je ibero-američki master scenaristike, gde je spojio svoje dve strasti: pisanje i film.

Kasnije je studirao režiju na ECAM-u i dobio je Nagradu za izvanredan završetak studija za kratki film La noche de las ponchongas, nagrađivan na mnogim festivalima.

Godine 2019. premijerno je prikazao svoj debitantski igrani film, Love Beats, koji je učestvovao u zvaničnoj selekciji na Filmskom festivalu u Malagi. Full of Grace je njegov drugi dugometražni film.

 

 

 

 

NEŽNO

utorak 3o. maj u 19h 

Film o opsesiji bodibildingom, romantici, (ne)ispunjenosti i ljubavi ispričan između serija ponavljanja i brojanja kalorija.

Pod strogim okom svog partnera Adama, Edina pobeđuje na svim većim turnirima bodibildera. Na njima, ljudi oko nje padaju u trans i fetišizuju njeno telo, a njen nastup na neki način postaje umetnost. Ali ni bodibilding ne može bez sponzora. Zato Edina odlučuje da dodatno zaradi tako što će ponuditi svoje telo za novac muškarcima čiji su fetiš žene herkulovske snage. Među tim muškarcima, koji doživljavaju vrhunac gledajući je, pojavljuje se jedan za kojeg Edina postaje više od snažnog ženskog tela. Ona počinje da uviđa razliku između svojih snova (ili onog što je mislila da su njeni snovi) i svog pravog ja.

 

Reditelji: László Csuja, Anna Nemes
Zemlja: Mađarska
Godina: 2022.
Trajanje: 92’
Jezik: mađarska
Uloge: Eszter Csonka, György Turós, Csaba Krisztik

 

O rediteljima

Ana Ester Nemeš i Laslo Čuja su scenarističko-režiserski tandem.
Laslo Čuja rođen je 1984. godine u Debrecenu, u Mađarskoj. On je pisac i reditelj, poznat po filmmovima Nežno (2022), Dolina cveća (2018) i Devetomesečni rat (2019). Ana Nemeš je slikarka, poznata i po filmovima Nežno (2022) i Lepota zveri (2022).

 

 

 

TROUGAO TUGE

sreda 31. maj u 19h 

Kanski festival je 2022. određen kao mesto premijere novog, dugoočekivanog filma švedskog nagrađivanog reditelja Rubena Estlunda, koji je na njemu ubedljivo osvojio drugu Zlatnu palmu. Trougao tuge, u kom se u ulozi besnog marksiste koji je igrom slučaja kapetan na krstarenju za superbogate našao čuveni Vudi Harelson, svojevrsna je kritika savremenog sveta u pravom estlundovskom ključu.

Film je smešten u svet visoke mode, u kojem srećemo par manekena koji se nalazi na raskrsnici svojih karijera. Oni su pozvani na luksuzno krstarenje kao instagram influenseri kako bi dodatno doprineli glamuru neobičnog i, pre svega, prebogatog društva koje se našlo na jahti. Kada jahta potone, nasukani su na pustom ostrvu s grupom milijardera i čistačicom. U borbi za preživljavanje i opstanak na ostrvu, stare društvene hijerarhije se raspadaju i preokreću.

 

Reditelj: Ruben Östlund
Zemlja: Švedska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Turska, Grčka
Godina: 2022.
Trajanje: 150’
Jezik: engleski
Uloge: Thobias Thorwid, Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean

 

O rediteljima

Ruben Estlund rođen je 1974. i odrastao je na ostrvu na zapadnoj obali Švedske. Režirao je šest dugometražnih filmova: Gitara-mongoloid (2005), Nevoljno (2008), Igra (2011), Viša sila (2014), Kvadrat (2017) i Trougao tuge (2022). Svi Estlundovi filmovi premijerno su prikazivani u Kanu, počev od njegovog drugog filma. Dobitnik je nagrada FIPRESCI, Zlatna palma, Zlatni medved. Nagrađen je i Nordijskom filmskom nagradom, najvećim skandinavskim priznanjem u oblasti filma. Njegov peti film bio je nominovan za Zlatni globus i našao se u užem izboru za Oskara.

Oznake: ,

Scroll