Subota, 4. May 2024.
Društvo

I opština Kanjiža potpisnica Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti

29.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

I opština Kanjiža potpisala je Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti i tako postala jedna od devedesetak opština i gradova u našoj državi koje su potpisale ovu povelju, te se obavezala da će u naredne dve godine izraditi lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, kako bi se unapredio položaj žena u ovoj opštini. Nekoliko meseci ranije oformljene su radne grupe koju su anketirale žene u ovoj opštini, kako bi se dobila jasnija slika o potrebama i problemima kojima treba pristupiti na lokalnom nivou.

Prema rečima generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština Nikole Tarbuka, poštovanje principa rodne ravnopravnosti treba da bude uključeno u sve lokalne politike, te je ova povelja okvir koji daje načine na koji bi to trebalo da se radi, a potpisivanjem povelje pristupa se implementaciji tih principa.

Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost pokušava se na lokalnom nivou urediti položaj žena u zajednici i usluge koje dobijaju. Njime se pokrivaju oblasti kao što su zdravlje, kultura, bezbednost, saobraćaj i politička participacija. Predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer, zadovoljan je odzivom učesnika u izradi lokalnog akcionog plana.

Rodna ravnopravnost je koncept koji znači da sva ljudska bića imaju slobodu da razvijaju lične sposobnosti i prave izbore bez ograničenja nametnutih strogim rodnim ulogama; da se različito ponašanje, želje i potrebe žena i muškaraca u jednakoj meri uzimaju u obzir, vrednuju i podržavaju, stoji u tekstu povelje. Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti do sada je potpisao oko dve hiljade gradova i opština u Evropi.

 

Oznake: ,

Scroll