Ponedeljak, 29. April 2024.
Obrazovanje

Maturanti plesali kadril na trgu

23.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Nova generacija novokneževačkih maturanata plesala je kadril na trgu. Kišovito i nestabilno vreme koje je vladalo prethodnih dana pretilo je da poremeti planove , ali na sreću, maturanti su zaplesali po sunčanom danu, na radost okupljenih sugrađana. U tradicionalnoj manifetaciji, koja se u isto vreme održava širom Evrope, ove godine učestvovalo je 52 novokneževačkih maturanata. Oni su tokom nekoliko meseci zajedno sa svojim nastavnicima uvežbavali plesne korake i koreografiju.

Učenici iz Srbije ovoj manifestaciji priključili su se 2005. godine, a pored naših maturanata, do sada su učestvovali i učenici iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije i Turske. Prema rečima nastavnika fizičkog vaspitanja u Gimnaziji i stručnoj školi „Dositej Obradović“, ovo je dvanaesti put kako ovdašnji srednjočkolci učestvuju na ovoj manifestaciji.

Na ovoj manifestaciji 2011. godine oboren je  Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu, kada je u isto vreme širom evropskih gradova plesalo 33.202 učenika i učenica. Tradicionalno, svi maturanti plešu istu koreografiju, na muziku operete „Slepi miš“ Johana Štrausa mlađeg. Muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme – tačno u podne.

Oznake: , ,

Scroll