Petak, 3. May 2024.
Društvo

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala dvanaest javnih poziva

22.04.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Nacionalna služba za zapošljavanje i ove godine raspisala je javne pozive i konkurse. Trenutno je aktuelno dvanaest javnih poziva i oni su namenjeni kako poslodavcima, tako i nezaposlenim osobama. Cilj ovih javnih poziva jeste smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji, kojih trenutno u novokneževačkoj opštini ima 696, te da se stavi prioritet na zapošljavanje određenih ciljnih grupa. Između ostalih, raspisani su javni poziv za poslodavce za program pripravnika sa visokom stručnom spremom; sa srednjom spremom i za program stručne prakse.

Raspisana su i tri javna poziva koja za cilj imaju da obuče lice za ona zanimanja koja su potrebna poslodavcu, a nema ih na evidenciji.

Pored navedenih, raspisani su i javni pozivi za lica iz kategorije teže zapošljivih, gde spadaju mladi u hraniteljskim porodicama, osobe bez završene srednje škole, osobe starije od 50 godina, Romi, korisnici socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni i žrtve porodičnog nasilja. Raspisana su i tri javna poziva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, javni pozivi za samozapošljavanje i za samozapošljavanje osoba romske nacionalnosti.

Sagovornica je ovom prilikom istakla da za sve javne pozive postoji određena kvota, te je pozvala sve zainteresovane da se o rokovima i procedurama dodatnu informišu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i konkurišu na vreme. Javni pozivi deo su mere aktivne politike zapošljavanja. Za ove namene planirano je izdvajanje 7,75 milijardi dinara.

 

Scroll