Nedelja, 5. May 2024.
Kultura

Objavljena knjiga „Jevreji Novog Kneževca i okoline“ zavičajnog istoričara Jožefa Saboa

13.06.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Delo „Jevereji Novog Kneževca i okoline“ čiji je autor zavičajni istoričar, novokneževčanin Jožef Sabo, predstavljeno je pred novokneževačkom publikom. Kako je autor obrazložio, knjiga je nastala na molbu profesora dr Teodora Kovača i prvobitno je zamišljena kao rad od svega nekoliko stranica. Iz toga se izrodila knjiga u kojoj je obuhvaćen život Jevreja u Novom Kneževcu i petnaestak okolnih mesta u periodu od 18. veka do 1941. godine.

Kako nam je autor otkrio ovom prilikom, u procesu prikupljanja građe za knjigu nailazio je na neke podatke koje su ga iznenadili, a koji su vrlo značajni za istoriju Jevreja sa ovih prostora i samog Novog Kneževca i okoline.

Na promociji su govorili urednik izdanja dr Jovica Trkulja, istoričar umetnosti Igor Savićević, te recenzent knjige, istoričar umetnosti i redovni profesor Novosadskog univerziteta dr Ferenc Nemet. On je istakao da su u dosadašnjoj literaturi Jevreji sagledavani uglavnom kroz prizmu holokausta, a u delu Jožefa Saboa oni su prvi put prikazani kao značajni članovi kulturnog, javnog i ekonomskog života.

Novokneževčani su na promociji knjige imali i jedinstvenu priliku da od dr Teodora Kovača, koji je do deportacije sa svojom porodicom živeo u Novom Kneževcu, čuju delić potresne priče o stradanju njegove porodice.

Knjigu „Jevreji Novog Kneževca i okoline“ izdala je Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac.

 

 

Oznake: , ,

Scroll