Ponedeljak, 6. May 2024.
Kultura

Otvorene „Tajne“ Željana Pavića u Kulturnoj zoni

04.07.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Kada je u oktobru prošle godine u Kulturnoj zoni otvorena grupna izložba radova nastajalih tokom dvadeset godina na likovnoj koloniji „Život je umetnost“, veliku pažnju posetilaca privuklo je nekoliko izloženih slika akademskog slikara Željana Pavića. Slikar, koji živi i stvara u Kastavu u Hrvatskoj, pre desetak godina prvi put je posetio Novi Kneževac, kada je učestvovao u likovnoj koloniji. Sada su novokneževčani imali priliku prvi put da prisustvuju otvaranju njegove samostalne izložbe pod nazivom „Tajne“ u Kulturnoj zoni.

Nadahnuće za svoje stvaralaštvo dobija iz detinjstva kada je igrajući se sa decom zakopavao u zemlju razne predmete koji su tada za njega predstavljali neku tajnu. Tako su u njegovim radovima novi život pronašli stari isečci iz novina, delovi jutenih džakova u kojima su se transportovala zrna kafe i po koji zarđali ekser – svi sa svojim „tajnim“ prošlim životima. A ovom prilikom otkrio nam je i kako ga je slučajan susret ispred njegovog ateljea sa pokojnom predsednicom Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga Slavicom Zorić doveo na sever Vojvodine.

Postavku „Tajne“ čine slike iz nekoliko različitih ciklusa, a mnoge su ustupljene iz privatnih kolekcija. Na otvaranju izložbe nastupio je sastav The Basswing, a izložbu je otvorila Danica Knežević Popov. Postavku je moguće pogledati u Kulturnoj zoni do 18. jula. Neke od izloženih slika moguće je kupiti, a sredstva od prodaje doniraju se Udruženju obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga.

Oznake: ,

Scroll