Ponedeljak, 6. May 2024.
Zdravlje

Petarde nisu za igranje

05.01.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

I pored učestalih apela zdravstvenih radnika kao i organa javnog reda i mira, i ove godine praznici nisu mogli da prođu bez buke petardi. Svake godine nadležni apeluju s razlogom, jer upotreba pirotehničkih sredstava može imati kobne posledice. Prema rečima direktorice Doma zdravlja Novi Kneževac dr Ivane Naumov, povrede od petardi mogu biti samo opekotine, ali može doći i do težih slučajeva kada se amputiraju delovi šake.

Pored toga što mogu nastradati osobe koje rukuju pirotehnikom, buka koju pucnjava petardi i vatrometa stvara ozbiljno ugrožava stanje osoba obolelih od autizma, malu decu, kućne ljubimce, a može negativno uticati i na ljude koji su preživeli ratna stanja .

S obzirom na to da nam predstoji obeležavanje još praznika, sagovornica je apelovala na odgovornije ponašanje.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50 hiljada do 100 hiljada dinara. U periodu od 2020. do 2022. godine pirotehničkim sredstvima povređene 52 osobe, od kojih su njih 27 deca odnosno maloletna lica, a prema podacima udruženja za zaštitu životinja približno pet hiljada pasa godišnje ugine zbog straha od buke koju izazivaju petarde.

 

Scroll