Ponedeljak, 29. April 2024.
Društvo

Počinje cvetanje Tise

15.06.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Prvi primerci insekta Tiskog cveta primećeni su na površini reke. Kako je temperatura vode prešla 22 stepena, masovno rojenje ovog insekta može se očekivati u narednim danima. Članovi Udruženja Eko-centar „Tisa“ Novi Kneževac i ovog juna pomno prate situaciju koja se odvija na obali Tise.

 

Naša sagovornica naglasila je da čak i u vreme kad se dešava masovno rojenje, ono se neće odvijati u prepodnevnim časovima i u toku dana, već u predvečerje, što često zbunjuje posetioce koji nisu upoznati sa ovim fenomenom.

Razlog zbog kojeg se rojenje dešava u predvečerje nije slučajan i evolutivne je prirode – a to je da bi se zaštitio od predatora koji vrebaju ove insekte.

Da uskoro počinje masovno rojenje potvrđuju i lokalni ribari jer njihov mamac sada slabije privlači ribu, koja se u ovom periodu hrani ovim insektom. Iz istog razloga iznad površine reke u ovom periodu češće se opažaju ptice.

Kako je sagovornica objasnila, na evropskim rekama i jezerima postoji preko 350 vrsta vodenih cvetova koji se masovno roje. Tiski cvet odnosno Palingenia longicauda star je oko 300 miliona godina i najveća je evropska vrsta.

 

Oznake: , ,

Scroll