Subota, 4. May 2024.
Projekti

Povelo se kolo i zapevala pesma u Srpskom Krsturu

17.06.2019.
Centar za informisanje Novi Kneževac
foto: Zlatan Fehimović

Na današnji dan 2016. godine tragično je preminuo Luka Popov, dugogodišnji rukovodilac kulturno-umetničkog društva “Milan Ajvaz” iz Srpskog Krstura, radio voditelj i kulturni radnik. Njemu u čast, festival folklora koji je osnovao i godinama organizovao poneo je njegovo ime “Ajd povedi, ajd zaigraj”- Luka Popov.

U sali Doma kulture u subotu 15. juna osamnaesti put održan je festival folklora “Ajd povedi, ajd zaigraj”. Pre početka programa, svi učesnici su u narodnoj nošnji prodefilovali kroz selo.

Posetioci su imali priliku da uživaju u izvedbama igara iz Leskovca, Šumadije, Bosilegradskog krajišta, Banata, kao i Vlaškim, Romskim i mnogim drugim narodnim igrama.

Na ovogodišnjem festivalu nastupilia su kulturno-umetnička društva „Dr Gavrilo Pekarović“ iz Banatskog Aranđelova, „Banat“ iz Novog Kneževca, „Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva, „Krakovjak“ iz Ostojićeva, „Bratstvo – jedinstvo“ iz Ruskog Sela, „Vuk Karadžić“ iz Sanada, „Aleksandrovo“ iz Subotice „Sveti Sava“ iz Čoke i „Romano loš“ iz Srpskog Krstura.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac, a narodni poslanik Radovan Jančić pozdravio je sve prisutne poručivši -Kada vidimo ovu lepotu i radost, obaveza je nas starijih da posebno čuvamo tradiciju koja se ogleda u bogastvu folklora svih naroda i narodnosti Srbije, rekao je na otvaranju festivala.

U ime organizatora kulturno-umetničkog društva “Milan Ajvaz” iz Srpskog Krstura svim kulturno-umetničkim društvima koja su obogatila program festivala dodeljena je zahvalnica, a posle završetka programa za učesnike je priređena zakuska.

 

 

 

Portal CINK realizuje projekat “Različitosti koje spajaju: Multikulturalizam – etničke i kulturne raznolikosti kao bogatstvo zajednice” gde serijom tesktova i informacija želi da ukaže na pozitivne primere koji Opštinu Novi Kneževac definišu kao senzibilisanu sredinu u smislu održavanja skladnih odnosa etničkih grupa, kao i priznavanja i prihvatanja različitosti uopšte, uključujući i i druge neetničkih grupe i zajednice koje neguju posebne kulturne identitete.

Oznake: , , , ,

Scroll