Ponedeljak, 6. May 2024.
Kultura

U potrazi za toplotom i utočištem kroz stvaralaštvo Žoke Salma

17.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Novokneževačkoj publici prvi put se svojim slikama predstavila mlada kanjiška slikarka Žoka Salma. Pred brojnom publikom u Kulturnoj zoni izložbu je otvorila likovna umetnica Laura Sagmajster, a potom je autorka izložbe izvela kratak performans koji je nazvala „Sačuvaj svoju vatru“ – koji je ovom prilikom započela u čast slika i ljudi koji su prisutni, i završiće ga kada bude upriličeno zatvaranje izložbe.

Slikarka Laura Sagmajster, koja je svoju radove ranije izlagala u Kulturnoj zoni, imala je čast da otvori ovu izložbu, i to, kako je rekla prvi put se dobrovoljno ponudila da to učini, jer je ispratila proces nastajanja Žokinih dela u periodu kada su delile atelje.

Pored novih dela, gde dominiraju motivi vatre i Japana, na izložbi se mogu videti i slike iz jednog starijeg ciklusa koji se organski nastavio. Motiv kuće, šatora, zaštićenog kutka, zaklona, skloništa ili čekaonice, kojem svi mogu da priđu iz sopstvenog aspekta, prema rečima Laure Sagmajster, čini centralni deo u Žokinom svetu.

Postavka slika „Excursio“ Žoke Salma moći će da se pogleda do 16. juna, a biće upriličeno zatvaranje i vođenje kroz izložbu. Nakon toga, u Kulturnoj zoni svojim radovima predstaviće se slikar Željan Pavić iz Hrvatske, dugogodišnji učesnik likovne kolonije koje organizuje Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga.

 

Oznake: ,

Scroll