Ponedeljak, 20. May 2024.
Zdravlje

Besplatna HPV vakcina dostupna i u novokneževačkom Domu zdravlja

06.04.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Polovinom prošle godine u Srbiji je postala dostupna besplatna devetovalentna vakcina protiv HPV-a kojom se tretiraju deca u uzrastu od 9 do 19 godina, a koja je učinkovita u sprečavanju širenja virua koji su, između ostalog, uzročnici karcinoma grlića materice, usne duplje i ždrela i karcinoma genitalija kod žena i u manjem broju muškaraca. Za roditelje učenika starijih razreda osnovne škole pedijatri novokneževačkog Doma zdravlja održali su predavanja na kojima su mogli da saznaju nešto više o samom virusu, kako se prenosi, načine prevencije i o procesu vakcinacije.

Kako je istakla sagovornica, krajem prošle godine u sklopu sistematskih pregleda predavanja su držali i srednjoškolcima, međutim, odziv na vakcinaciju bio je veoma mali, a kako se ispostavilo, deca sa roditeljima o temama koje se tiču reproduktivnog zdravlja i seksualne edukacije vrlo retko razgovaraju.

Vakcinacija se vrši u novokneževačkom Domu zdravlja i besplatna je, a potrebna je potpisana saglasnost roditelja, istakla je sagovornica. Oko hiljadu žena u Srbiji godišnje oboli od karcinoma grlića materice, a polovina njih od ove bolesti i umre, što našu zemlju čini drugom u Evropi po stopi oboljevanja od ove bolesti. U 99 odsto slučajeva uzročnik ove, i još nekoliko opasnih bolesti jeste Humani papiloma virus (HPV). Kako je naglasila sagovornica, vakcinacijom dece pre stupanja u seksualne odnose mogućnost od infekcije virusom i oboljevanja od ovih bolesti svodi se na minimum.

Scroll