Nedelja, 19. May 2024.
Poljoprivreda

Domaća sveža jagoda na pijaci u Novom Kneževcu četiri stotina dinara po kilogramu

26.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Na pijaci u Novom Kneževcu, tokom meseca maja može se kupiti mlado sezonsko voće i povrće koje proizvođači i trgovci nude na svojim tezgama i u piljarnicama. Posebno aktuelno sezonsko voće poslednje tri sedmice je domaća sveža jagoda. Proizvođač jagoda Branislav Bajić iz Novog Kneževca, koji jagode uzgaja i prodaje već treću godinu, zadovoljan je prinosom koji je ostvario i cenom koja trenutno iznosi  četiri stotina dinara po kilogramu.

Pored sveže jagode Branislav proizvodi i džem od jagoda, koji se pravi od industrijske jagode zenge zegane, kao i konzumne sorte kleri. Proizvođač jagoda Hermina Nježić iz Novog Kneževca ima tri hiljade sadnica plasteničke jagode sorte kleri. Ona je u razgovoru istakla da vremenski uslovi sa manjkom sunčanih intervala koje smo imali tokom proleća uticali na sam kvalitet  jagode.

Jagode se koriste u ishrani stanovništva svih uzrasta, i bogat su izvor antioksidanasa kao i vitamina C, a regulišu i nivo šećera u krvi. Domaćice ih koriste pri pravljenju slatkih specijaliteta kao što su kolači, torte i sladoled. Jagoda koje se prihranjuje organskim materijama, dobijaju izuzetno dobar ukus i kvalitet, zaključili su naši sagovornici.

 

Scroll