Ponedeljak, 20. May 2024.
Kultura

Festival vetrenjača od 11. do 13. avgusta čuva planetu uz mnogo dobre muzike i edukativnih i umetničkih radionica

05.08.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Osmi Festival vetrenjača održaće se u Oromu, na dobro poznatom mestu svim ljubiteljima ovog festivala – kod stare vetrenjače. Ove godine Festival se održava od 11. do 13. avgusta i pored sjajnoj muzičkog programa, organizatori su, kao i do sad, priredili mnoštvo dodatnog sadržaja tza posetioce: od edukativnih i kreativnih radionica – fotografija, literarno stvaralaštvo i drama, do filmskog programa i radionica za decu i roditelje. Za sve zainteresovane posetioce obezbeđen je i prostor za kamp, a na raspolaganju će biti i otvoreni bazen.

Na festival su dobrodošli svi – mame i tate, klinci i klinceze, bake i deke, kuce i mace, vegani i vegetarijanci…

 

I dalje gradimo zajednicu, stignimo i ove godine od JA do MI. Svake godine se trudimo da u Oromu stvorimo univerzum kakav je moguć samo ovde, samo sada, sa vama. Zbog toga što ovo mesto poseduje čaroliju. Čuda mogu da se dese, i dešavaju se oko Vetrenjače. Vetrenjača Festival je uvek posebna prilika, uvek je praznik starih i novih prijateljstava, šire i uže, bukvalne i apstraktne porodice, novih doživljaja i starih uspomena, praznik prirode. Kada vas neko pita: Kakav je bio Vetrenjača Festival? Teško je odgovoriti, možda i nemoguće, prosto treba biti tamo, ističu organizatori Omladinsko kulturno udruženje „Vemsikal Srbija“.

Kako su najavili organizatori, ove godine festival će postati još zeleniji i trudiće se da ne proizvode smeće, zato je i uređena festivalska kuhinja , koja uopšte ne sadrži plastiku, a hrana za posetioce se sprema od proizvoda koji se uzgajaju lokalno. I vegetarijanci i vegani su dobrodošli. –Tokom izgradnje i uređenja festivala radimo sa recikliranim materijalima, od drveta pravimo sve što možemo, a za uređenje koristimo materijale koji nisu u osnovi plastični, već su velikim delom reciklirani. Želimo i kod naših posetilaca da probudimo ekološku svest, pa ih sve molimo da ponesu sopstvene posude, escajg i šolje, ali ako zaborave, na samom festivalu može da se kupi čaša za višekratnu upotrebu. Selektivno sakupljamo otpad, ne razbacujemo ga, ipak svi pomalo dolazimo kući na festival. U tuš kabinama se nalaze eko šamponi i sapuni, a logo festivala ni ove godine ne štampamo na nove majice, već na korišćene, kažu organizatori.

Posetioce očekuje besplatna upotreba bazena, parking, mogućnost za postavljanje šatora na dve lokacije (oko bazen, na strništu), WC, tuš kabine, programi za najmlađe i one malo starije, SoulKitchen, fine mekike, ledeni špricer, proradiće Vetrenjača kujna, mališane očekuje mini – Vetrenjača, u Chill šatoru će se u Čajdžinici služiti čaj, dolazi Tremolo Forte, ali ni popodne nećete provesti dokoni. Osim toga, organizatori spremaju još mnogo iznenađenja. Na festival su dobrodošle porodice, ali i kućni ljubimci.

Scroll