Ponedeljak, 20. May 2024.
Kultura

Izložba ilustracija „Ko je ubio Zoltana Turčina?“ Ferenca Mauriča otvorena u Kulturnoj zoni

19.01.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Prvi put novokneževačkoj publici predstavio se akademski slikar i pesnik Ferenc Maurič izložbom slika pod nazivom „Ko je ubio Zoltana Turčna?“. Izložbu u Kulturnoj zoni otvorila je istoričarka književnosti Kornelija Farago, koja je tom prilikom rekla da je ilustarativna aktivnost Ferenca Mauriča, koji je prvu samostalnu izložbu imao još 1966. godine, dobro poznata u krugovima onih koji se interesuju za savremenu umetnost, te da se njegova umetnost vremenom menjala, ali je uvek znala da kaže nešto bitno o intermedijalnim odnosima.

Izloženi Mauričevi radovi nastali su na osnovu istoimenog romana, koji je nastavak romana „Vožnja bicikom sa Zolijem Turčinom“ vojvođanskog pisca Arona Bluma, te su tako i objavljeni kao ilustracije koje prate radnju romana. Deo izloženih radova nastali su kao ilustracija trećeg nastavka, koji još nije objavljen. Autor romana ovom prilikom ispričao je kako je došlo do saradnje sa Mauričem.

A ko je zaista ubio Zoltana Turčina novokneževačka publika će možda saznati na finisažu izložbe, 2. februara, kada će biti upriličena promocija knjige Arona Bluma, a biće prikazan i trejler filma Sabolča Tolnaija koji je rađen po motivima knjige.

IZMENA PROGRAMA: finisaž izložbe održaće se u subotu 3. februara u 18 časova

 

Scroll