Cetvrtak, 13. June 2024.
Poljoprivreda

Mlevena crvena paprika Time Jovanova osvaja tržište u Srbiji

06.12.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Nekada je na području opštine Novi Kneževac skoro svako domaćinstvo koje se bavilo poljoprivredom u sklopu svoje proizvodnje uzgajalo začinsku crvenu papriku. Većinu te paprike je otkupljivala fabrika „Aleva“ za industrijsku preradu, dok su poljoprivrednici deo paprike sami prerađivali i od nje dobijali mlevenu crvenu papriku. Jedan od ljudi koji je zadržao domaću proizvodnju mlevene crvene paprike u Novom Kneževcu je Tima Jovanov.

Tima Jovanov se skoro četrdeset godina bavi proizvodnjom paprike. Pored paprike, na parceli od jednog jutra gaji i paradajz, zelen i šargarepu. Danas je domaća mlevena sitna crvena paprika koju proizvodi Tima Jovanov postala brend i tražena na tržištu Srbije, ali i kod naših građana koji žive i rade u inostranstvu.

Prema rečima našeg sagovornika mlevena crvena paprika je začin koji se masovno koristi u ishrani i sastojak je pri spremanju mnogih jela.

Kako je na kraju zaključio Jovanov zadržati tradicionalan način prozvodnje i prerade crvene začinske paprike je uslov da se dobija kvalitetan gotov proizvod.

Scroll