Ponedeljak, 20. May 2024.
Kultura

Održana promocija knjige „Ko je ubio Zolija Turčina?“ Arona Bluma

07.02.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Novokneževačkoj publici se svojim novim romanom “Ko je ubio Zolija Turčina?” predstavio savremeni vojvođanski pisac Gabor Virag, koji svoja dela potpisuje pod alijasom Aron Blum. Promocija njegovog drugog romana, nastavka romana “Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom” upriličena je u Kulturnoj zoni, kao deo finisaža izložbe ilustracija akademskog slikara Ferenca Mauriča.

Maurič je za svoje ilustracije kao predložak koristio upravo radnju romana, pa su se tako i one našle u knjizi. Kako je istakla istoričarka književnosti Kornelija Farago, Mauričeve slike nisu samo ilustracije, već on oslovljava tekst i primorava ga na dijalog.

Razgovor sa autorom romana vodila je Petra Bakoš, prevodila je Emeše Rajšli, a u programu su takođe učestvovali Ferenc Maurič i novinarka Danica Knežević Popov.

scena iz filma „Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom“

Da je prvi roman Gabora Viraga  “Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom” našao put do publike i stekao veliku popularnost, govori podatak da bi uskoro trebalo da bude završen i istoimeni film. Publika je u Kulturnoj zoni imala priliku i da pogleda tizer pomenutog filma, koji potpisuje reditelj Sabolč Tolnai. Glavne uloge tumače glumci subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”  Emeše Nađabonji, Boris Kučov i Atila Meš, te slovački glumac Atila Mokoš.

Film se radi u koprodukciji Srbije i Slovačke, uz podršku Filmskog centra Srbije i evropskog koprodukcijskog fonda “Eurimaž”, a Tolnai je u svojoj rediteljskoj eksplikaciji, između ostalog, rekao

Aaron Blum, alias Gabora Virag, je pisac srednje generacije koji je ‘Vožnju biciklom sa Zolijem Turčinom’ među mladim pripadnicima vojvođanske mađarske manjine prvobitno pokrenuo 2010. godine, kao relativno popularan literarni blog. Pisan u formi dnevničkih zapisa, pismima glavne protagonistkinje Klare, autor je čitaoce iz nedelje u nedelju hipnotički izazovno vodio ka konačnom ostvarenju njene i Zolijeve ljubavi. Ovo svojevrsno oživljavanje i modernizovanje stare i zaboravljene forme, forme erotske kratke priče (devojka koja na selu pored starijeg muža ima i ljubavnika), bio je i razlog za iznenađujuću popularnost ovog bloga.

A novi program u Kulturnoj zoni sve posetioce očekuje u subotu 10. februara od 18. Časova, kada će biti upriličeno otvaranje izložbe Umetničkog udruženja “Streamlet” iz Kanjiže. Ovom prilikom umetnici će predstaviti svoje radove nastale tokom umetničkog kampa 2023. godine, a materijal pod imenom TIME LINE nas vodi kroz neke od najvažnijih momenata u nastajanju i postojanju udruženja.

Izložba se organizuje povodm obeležavanja deset godina postojanaja udruženja, oko kog su okupljeni lokalni slikari, glumci, keramičari, plesači, muzičari, ili, kako kažu organizatori – ljudi koji umeju da stvore i pruže lepotu. Na otvaranju izložbe performans će izvesti Heni Varga uz muzičku pratnju Arpada Serde.

Prateća manifestacija „Likovni klubić” održaće se 15 i 16. februara za uzrsast od 7 do 15 godina i 17. februara za odrasle, a radionice vodi Tijana Šćekić Kukli.

 

Scroll