Ponedeljak, 20. May 2024.
Kultura

Sakud „Sveti Sava“ iz Kanjiže svečanim koncertom proslavio jubilej

22.12.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Svečanim koncertom SAKUD „Sveti Sava“ iz Kanjiže obeležio je jubilej – 25 godina postojanja. Na koncertu su nastupili svi aktivni članovi društva, tri dečje folklorne grupe i izvođački sastav, a folkloraše je pratio orkestar braće Martić iz Novog Sada. Predsednik društva, Vladimir Hajder, podestio je ovom prilikom da je grupa kulturnih entuzijasta 1998. godine u parohijskom domu Srpske pravoslavne crlve u Kanjiži odlučila da obnovi rad kulturno-umetničkog društva koje je postojalo u godinama posle drugog svetskog rata.

Izvođački sastav je na jubilarnom koncertu premijerno izveo Igre iz Crnorečja, a koreografija je postavljena u saradnji sa Nacionalnim ansamblom Kolo. Kako je istakao umetnički rukovodilac Dušan Bajić, proteklih 25 godina obeležilo je mnoštvo nastupa, gostovanja po Srbiji i inostranstvu, te uspostavljanje veza sa drugim kulturno-umetničkim društvima.

Kako su istakli sagovornici, kroz sekcije društva tokom 25 godina trag je ostavilo nebrojeno mnogo dece i omladine, kao i svih onih koji su na bilo koji način učetvovali u radu društva. Društvo trenutno okuplja četrdesetoro dece u tri grupe, te tridesetak igrača u izvođačkom sastavu.

 

Scroll