Severnobanatski kulen osvaja tržište u Srbiji
Nekada je skoro svako domaćinstvo na severu Banata imalo u sklopu svog imanja proizvodnju domaće hrane. Tokom zimskog perioda najviše su se cenili domaći svinjski proizvodi kao što su čvarci, kobasice, slanina, šunka, kulen, i oni su činili nezaobilazan deo ishrane stanovništva. Jedan od ljudi koji je ostao veran toj tradiciji je i Ivan Relotić iz Podlokanja, koji se nekoliko godina unazad bavi uzgojom svinja i proizvodnjom domaćih specijaliteta.
Prema rečima našeg sagovornika za pravljenje domaćeg specijaliteta – kulena, najbolje je da svinja ima 11 do 12 meseci starosti, i da se dobro tovi ječmom i detelinom, koji sadrže neophodne materije za bolji kvalitet ovog proizvoda.
Ono što Ivan posebno ističe jeste to da svaki poljoprivredni proizvođač treba da se potrudi da u svom gazdinstvu na kraju ima krajnji proizvod, jer upravo on ima najveću cenu.
Ivan je na kraju poručio svim mladima koji žele da ostane na selu sledeće.