Nedelja, 19. May 2024.
Poljoprivreda

Šta je najvažnije u procesu dobijanja mlevene začinske paprike?

17.11.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Mlevena začinska paprika je proizvod dobijen sušenjem i mlevenjem celog, fiziološki zrelog ploda odgovarajuće sorte. To je začin crvene boje, dobre moći bojenja, prijatnog ukusa, koji znatno poboljšava  aromu hrane. Samo mlevenje paprike je jedna od najznačajnijih faza u dobijanju ovog proizvoda. O svemu ovome smo imali prilike da popričamo sa proizvođačem začinske crvene paprike Timom Jovanovim, koji začinsku crvenu papriku melje na tradicionalan način.

Mlevenje paprike prema rečima našeg sagovornika ima dve faze. Prvo paprika prolazi kroz mašinu koja se zove čekićar, tzv. grubo mlevenje, da bi potom išla na drugu mašinu mlin koji radi pomoću dva kamena i koji daje fin gotov proizvod visokog kvaliteta – mlevenu začinsku crvenu papriku.

Na samom kraju bitno je odrediti granulaciju dobijenog proizvoda, odnosno krupnoću dobijene mlevene začinske paprike. Kako je zaključio naš sagovornik upravo granulacija paprike određuje njen kvalitet i cenu na tržištu.

 

Scroll