Utorak, 23. April 2024.
Poljoprivreda

Sušenje najvažnije deo procesa proizvodnje začinske paprike

29.09.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Put od malog struka začinske paprike na njivi do fino mlevenog začina za mnoga jela je dug i težak i vodi od pravilnog izbora odgovarajuće sorte, setve, nege biljaka do branja, sušenja i na kraju mlevenja. Trenutno proizvođači paprike iz Novog Kneževca se nalaze u fazi nizanja i sušenja ovih plodova. Jedan od njih je i Tima Jovanov koji planira da preradi nešto malo više od tone sveže začinske paprike.

Poznato je da su Horgoš, Martonoš i Novi Kneževac centri paprikarstva na severu Vojvodine koji imaju velike industrijske kapacitete, ali postoji i veliki broj malih porodičnih gazdinstava koja se uspešno bave ovom proizvodnjom. Naš sagovornik je opisao kako on to vrši izbor paprike za nizanje i sušenje.

Osušen proizvod pakuje se u džakove i ide na mlevenje gde se dobija fino mlevena začinska paprika izvanrednog ukusa, boje i arome, a to je poslednja faza u ovom procesu proizvodnje, zaključio je naš sagovornik.

Scroll