Sušenje najvažnije deo procesa proizvodnje začinske paprike
Put od malog struka začinske paprike na njivi do fino mlevenog začina za mnoga jela je dug i težak i vodi od pravilnog izbora odgovarajuće sorte, setve, nege biljaka do branja, sušenja i na kraju mlevenja. Trenutno proizvođači paprike iz Novog Kneževca se nalaze u fazi nizanja i sušenja ovih plodova. Jedan od njih je i Tima Jovanov koji planira da preradi nešto malo više od tone sveže začinske paprike.
Poznato je da su Horgoš, Martonoš i Novi Kneževac centri paprikarstva na severu Vojvodine koji imaju velike industrijske kapacitete, ali postoji i veliki broj malih porodičnih gazdinstava koja se uspešno bave ovom proizvodnjom. Naš sagovornik je opisao kako on to vrši izbor paprike za nizanje i sušenje.
Osušen proizvod pakuje se u džakove i ide na mlevenje gde se dobija fino mlevena začinska paprika izvanrednog ukusa, boje i arome, a to je poslednja faza u ovom procesu proizvodnje, zaključio je naš sagovornik.