Sreda, 4. December 2024.
Poljoprivreda

U toku berba industrijske začinske paprike u novokneževačkom ataru

20.09.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Mesec septembar je mesec kada novokneževački prozvođači industrijske začinske paprike beru plodove ove biljke.  Jedan od njih Tima Jovanov, koji proizvodi ovu kulturu na jednom katastarskom jutru, berbu paprike ostavio za sredinu meseca, kako bi prema njegovim rečima ona što bolje sazrela i dala što bolji kvalitet.

Za potrebe branja industrijske začinske parpike potrebna je ručna radna snaga, te se za ovaj posao unajmljuju sezonski radnici poznatiji u ovom kraju kao „nadničari“. Na sagovornik ima ukupno petoro najamnnih radnika,tačnije jednu porodicu,  od kojih najmlađi član ima svega devet godina- Jovan Radu Iz Novog Kneževca.

Proizvođači deo paprike predaju fabrikama za industrijsku preradu, dok deo paprike zadržavaju za sopstvene potrebe, domaću preradu i dalji plasman. Prema rečima Jovanova, ono što predstoji nakon berbe jeste skladištenje, nizanje i sušenje paprike, kako bi se na kraju dobio gotov proizvod – mlevena začinska crvena paprika.

Scroll