Ponedeljak, 20. May 2024.
Kultura

Uspostavljene kulturne veze između Novog Kneževca i srpske zajednice u Aradu

18.10.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

U rumunskom gradu Aradu, ispred tvrđave gde su tokom Prvog svetskog rata držani zatočeni Srbi civili, održana je komemoracija. Vence su na spomen ploču položili predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, Saveza Srba u Rumuniji i grada Arada. Komemoraciji  su prisustvovali i predstavnici različitih kulturnih udruženja iz Novog Kneževca, Kikinde i Aleksandrova. Kako je istakao državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, negovanje kulture sećanja je jedan od važnih segmenata rada ovog Ministarstva.

Ambasador Srbije u Rumuniji rekao je u razgovoru da je od posebnog značaja činjenica da su u odavanju pošte stradalim Srbima Aradskog logora učestvovali i đaci teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara. On se osvrnuo i na stanje srpskih ratnih vojnih memorijala na području Republike Rumunije.

Nakon komemoracije članovi kulturnih udruženja iz Novog Kneževca, Kikinde i Aleksandrova posetili su prostorije Saveza Srba u Aradu gde su se sastali sa predstavnicima saveza. Prema rečima potpredsednika Saveza Srba u Rumuniji Darka Voštinara postojanje jedne ovakve institucije u Aradu znači mnogo za srpsku zajednicu koja trenutno broji oko petstotina ljudi.

Kulturna udruženja iz Srbije su tom prilikom darivala knjigama srpsku čitaonicu „Eustahija Arsić“. Radovan Nježić, upravnik Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ je istakao da su pored ovog udruženja i Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ kao i pojedinci iz našeg mesta darivali knjigama ovu instituciju.

Ovom prilikom razgovarano je o budućoj kulturnoj saradnji udruženja iz Srbije sa Savezom Srba u Rumuniji, zaključio je naš sagovornik.

 

Scroll