Petak, 19. July 2024.
Ekonomija

Uvećanje penzija za 14,8 odsto

30.01.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

U protekloj godini očuvan je dobar trend naplate doprinosa i stabilan finansijski rezultat Fonda PIO, a po rečima Relje Ognjenovića, direktora Republičkog fonda PIO, to je pokazatelj stabilne ekonomije, povećane zaposlenosti i viših zarada:

– Izvorni prihodi Fonda PIO u 2023. godini ostvareni su u iznosu 744,7 milijardi dinara i viši su od rebalansom planiranih za 5,4 milijarde, odnosno za 0,7 odsto. U odnosu na 2022. godinu, naplaćeni doprinosi viši su za 69,8 milijardi dinara, odnosno za 10,3 odsto. Razloge za povećane prihode od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vidimo u nominalnom rastu zarada i u kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti, što je odraz stabilne i otporne ekonomije naše zemlje.

Za nekoliko dana svi penzioneri i korisnici naknada primiće svoje uvećane januarske prinadležnosti. Ovom redovnom povećanju prethodilo je i vanredno usklađivanje penzija u oktobru prošle godine od 5,5 odsto. Prema rečima direktora Ognjenovića, to je najbolji pokazatelj da težnja države nije samo očuvanje standarda penzionera, već i njegov stalni rast.

– Drugog februara, prvo za korisnike iz kategorije samostalnih delatnosti, počinje isplata januarskih penzija uvećanih za 14,8 odsto. Sa tim uvećanjem prosečna penzija iznosi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra. Da ponovim još jednom da su u poslednje dve godine, uključujući redovna i vanredna povećanja, u Srbiji penzije ukupno kumulativno povećane više od 56 procenata. Želimo što pre da dođemo do nivoa penzija koji smo obećali, a to je 650 evra za prosečnu penziju do kraja 2027. godine – navodi direktor Ognjenović i podseća da je u novembru 2023, drugu godinu zaredom, korisnicima penzija i novčanih naknada isplaćena i jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.
– Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618,14 dinara nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije. I ova statistika najbolje pokazuje da se penzije nikada do sada nisu povećavale tako brzo i znatno iznad nivoa inflacije i sve to na zdravim osnovama. To je bilo moguće uraditi jer je Srbija danas jaka država koja brine o svim svojim građanima a posebno o najstarijima – istakao je Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO.

Scroll