Ponedeljak, 20. May 2024.
Poljoprivreda

Žetva kukuruza u severnom Banatu privodi se polako kraju

20.10.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Žetva kukuruza u severnom Banatu privodi se polako kraju. Poljoprivrednici se poslednjih godina više odlučuju sa vršidbu kukuruza u zrnu, koja polako zamenjuje klasičnu berbu kukuruza u klipu. Mladi poljoprivrednik Branislav Zorad iz Čoke, na površini od tri katastarska jutra uzgaja nekoliko vrsta hibrida kukuruza. Očekivani prinos koje očekuje ovaj proizvođač je 7 do 8 tona po hektaru.

Pored  proizvodnje kukuruza Branislav se bavi i proizvodnjom drugih različitih ratarskih kultura, a od ove godine počeo je da se bavi i stočarstvom.

Prema rečima mastera fitomedicine pri stručnoj službi kompanije „Agrosava“ Elene Benjik, na parceli Branislva Zorada nalazi se nekoliko vrsta hibrida kukuruza, od kojih su neki kasniji predviđeni za berbu u klipu. Ona se osvrnula i na količinu vlage u kukuruzu.

Nadležni apeluju na poljoprivredne proizvođače da ne pale žetvene ostatke na njivama nakon završenih radova, kao i da obezbede saobraćajnu  signalizaciju na svojim priključnim mašinama, prikolicama i traktorima.

Scroll