Cetvrtak, 9. May 2024.
Kultura

Gobleni u novom sjaju

21.03.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Jubilarna grupna izložba goblena otvorena je u Kulturnoj zoni povodom pedesetogodišnjice održavanja prve izložbe goblena koje su izradile naše sugrađanke. Otvaranje izložbe privuklo je veliku pažnju posetilaca, koji su sa divljenjem proučavali goblene impozantnih dimenzija i tehnika koji krase galeriju Kulturne zone, dok se sa gramofona čula melodija kompozicije „Četiri godišnja doba“. Izloženi su gobleni četrnaest autorki, a među njima su i radovi sugrađanke Marije Jeras, koja i danas aktivno radi goblene.

Prema rečima umetničkog direktora Kulturne Zone, ideja o organizaciji izložbe goblena javila se pre godinu dana, spontano, a veliki doprinos u organizaciji izložbe dali su sugrađani koji su pozajmili radove iz svojih kuća. Trudili su se da prikupe goblene koje su bili izloženi pre pedeset godina, te da se na taj način oda počast sugrađankama koje su negovale ovu veštinu.

Gobleni su nekada krasili porodične domove i darivale na poklon, dok je danas sve više kuća gde se oni čuvaju na tavanima ili iza ormara. Ova izložba prilika je da se sagledaju u nekom novom svetlu, te sačuvaju od zaborava. Postavku goblena moguće je pogledati u Kulturnoj Zoni do 5. aprila, svakog dana od 18 do 20 časova, osim nedeljom i ponedeljkom.

 

Scroll