Ponedeljak, 20. May 2024.
Kultura

Otvorena izložba o optantima iz Novog Kneževca i Sente u KC Novi Sad

30.10.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Izložba o optantima iz Novog Kneževca i Sente otvorena je u Kulturnom centru Novi Sad. Povod organizovanja ove izložbe je obeležavanje stogodišnjice od početka optacije odnosno dolaska Srba iz Mađarske u Kraljevinu Jugoslaviju. Autori izložbe Radovan Nježić i Miroslav Basarić osvrnuli su se na to kako su tekla terenska istraživanja, odnosno kojim izvorima su se poslužili da se ova izložba organizuje.

Pored izložbe održan je i okrugli sto pod nazivom „Lične priče optanata“ u kojem je pored Nježića i Basarića učestvovao i generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić. Prema njegovim rečima novosadska publika imala je priliku da čuje pod kojima okolnostima i na koji način su se Srbi iz Mađarske opredeljivali da dođu da žive u Kraljevinu Jugoslaviju, te da je sam proces sagledan iz više uglova različitih vrsta istraživanja.

Sunčica Marković, zamenica direktora Kulturnog centra Novog Sada, istakla je da su ova izložba i okrugli sto deo programa posvećen migracijama u Vojvodini.

Organizatori ove izložbe su pored KC Novi Sad, bili i Matica srpska, Srpski institut iz Budimpešte, SKC „Stevan Sremac“ iz Sente i Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ iz Novog Kneževca. Kako su najavili učesnici, izložba i tribina biće održani i u Subotici 11. novembra.

 

Scroll